NAJPREDÁVANEJŠÍ
Povesť zdravého nápoja
si získal zelený čaj vďaka vysokému obsahu látok, ktoré veľmi pozitívne vplývajú na ľudský organizmus. Znižuje napríklad hladinu krvného cukru, chráni pred infekciami a spomaľuje starnutie.
U nás nazývame slovom čaj aj nálev z byliniek, pravda je však taká, že skutočný čaj pochádza výlučne z lístkov vždy zeleného kríka – čajovníka. Najobľúbenejšou skupinou "čajov-nečajov" sú u nás "čaje" ovocné, v tomto prípade však takisto nejde o pravý čaj, pretože základ nápoja netvoria listy čajovníka, ale sušené lístky, kvety či plody rôznych druhov ovocia a bylín. Neobsahujú teda kofeín, možno ich piť bez obmedzenia a dávať ich aj deťom. Podobne je to aj s "čajom" rooibos, ktorý pochádza z juhoafrického kra, a bezstarostne ho môžu piť všetci, čo majú pred kofeínovými nápojmi rešpekt. A do tretice spomeňme hoci lapacho – prírodný produkt z vnútornej kôry rovnomenného stromu – ani ten lístky čajovníka nikdy nevidel.
Medzi skutočné čaje, ktorých základom sú celé, zlomky alebo veľmi malé časti lístkov čajovníka, patria biely, zelený, čierny čaj a tzv. oolong. Najmä predaj zelených a bielych čajov u nás rastie najrýchlejšie. Z toho 95 percent sa predá v nálevových vrecúškach. Možno ste doteraz netušili, že základom všetkých týchto čajov s jednotlivými farebnými prívlastkami je jeden a ten istý čajový lístok. Rozdiel je jedine v spôsobe jeho spracovania.
Farebné prívlastky čajov
Ten spôsob spracovania čajových lístkov je vlastne fermentácia (oxidácia). Je to isté štádium spracovania čaju pri konkrétnej teplote a vlhkosti, keď sa čajové lístky menia z jasnozelených na hnedé, prípadne červenočierne. Biely a zelený čaj sú nefermentované, oolong je polozelený čaj, čiže čiastočne fermentovaný a čierny čaj je fermentovaný.
Biely čaj je nefermentovanou lahôdkou medzi čajmi, vyrába sa len vo veľmi obmedzenom množstve a jeho výroba je špecifická. Listové púčiky sa totiž odtrhávajú ešte pred rozvinutím, nechajú sa zavädnúť, čo je prvé štádium spracovania každého čaju, a potom sa sušia. Bielym sa tento čaj nazýva pre striebristo biely vzhľad lístkov a nálev z neho býva svetložltý. Čo sa týka zeleného čaju, ktorý sa považuje zo všetkých čajov za najzdravší, lístky sa po zavädnutí tepelne ošetrujú, aby sa zabránilo fermentácii. Pri oolongu dôjde k fermentácii len na okrajoch lístkov a po niekoľkých hodinách sa tento proces zastaví ohriatím podobne ako pri zelenom čaji. Nuž a čierny čaj je ten, ktorého lístky stihli zmeniť farbu zo zelenej na tmavú. Aj nálev z neho je najtmavší. Okrem farby má aj iné vlastnosti a vôňu.
Proti rakovine prsníka aj vaječníkov
Povesť zdravého nápoja si získal najmä zelený čaj vďaka vysokému obsahu látok pozitívne ovplyvňujúcich rôzne funkcie v ľudskom organizme. V súvislosti s ním sa hovorí o prevencii rakoviny, srdcovo-cievnych ochorení, ochrane pred bakteriálnymi a vírusovými infekciami, znižovaní cholesterolu a cukru v krvi, spomalení starnutia, ochrane pred zubným kazom. Britskí vedci dokonca skonkretizovali typ rakoviny, proti ktorému môže mať zelený čaj pozitívne liečebné účinky.
Pri laboratórnych testoch sa im podarilo odhaliť, že jedna zložka zeleného čaju pomáha zabíjať leukemické bunky. Japonskí vedci zas odhalili súvislosť medzi popíjaním zeleného čaju a nižším výskytom rakoviny prsníka.Štúdia čínskych a austrálskych vedcov zverejnená v odbornom onkologickom časopise potvrdzuje zníženie rizika ochorenia na rakovinu vaječníkov až o 60 percent u žien, ktoré denne pijú zelený čaj.
Zdá sa, že tento zázračný nápoj je veľkým bojovníkom proti najobávanejším druhom "ženskej rakoviny" a okrem osvieženia tela a mysle odstraňuje únavu, zlepšuje sústredenosť aj pamäť. Podľa všetkého dokonca pomáha spomaliť degeneratívne zmeny pri Alzheimerovej chorobe.
Nie vriacu vodu!
Veľmi dôležitá je však správna príprava zeleného čaju. Nezalieva sa totiž vriacou vodou ako bylinný nálev! Vodu síce necháme zovrieť, ale následne treba približne 5 minút počkať. Za tento čas zvykne ochladnúť na potrebnú 80-stupňovú teplotu. Ak by sa zalial príliš horúcou vodou, bol by nálev veľmi silný a ďalšie by už boli bez chuti. Z jednej porcie lístkov zeleného čaju sa totiž dajú pripraviť aj štyri nálevy! To sa obyčajne v návodoch na prípravu čaju nepíše, pretože cieľom každého biznisu je čo najvyšší predaj. V ázijských krajinách si však ľudia celé dopoludnie zalievajú tie isté čajové lístky. A nie je to o šetrnosti, ale o poznaní a naučených tradíciách.
Zelený čaj lúhujte jednu až dve minúty, inak bude horký. Zabudnite na povestnú štvrťhodinku, počas ktorej sa lúhujú klasické bylinky! Čím menšie sú lístky, tým kratšie sa čaj lúhuje. Najkvalitnejšie čaje pochádzajú z celých lístkov, zlomkové čaje obsahujú rozdrvené listy, oba tieto druhy sa používajú na výrobu sypaných čajov. Vo vrecúškových čajoch je obyčajne čajový výsevok, malé čiastočky lístkov, ktoré veľmi rýchlo uvoľňujú svoju chuť i farbu. Nie je najvhodnejšie používať kovový čajník, najlepší je sklenený či keramický.
Ak sa chceme zbaviť kofeínu v čaji, môžeme urobiť to, že vylúhovanú vodu po 30 sekundách zlejeme a vzápätí opäť zalejeme čajové lístky vodou. V troch-štyroch šálkach zeleného čaju je však toľko kofeínu ako v jednom esprese, takže v tomto prípade sa predávkovania touto povzbudzujúcou látkou netreba báť. Zelený čaj môžeme ponúknuť aj starším deťom, dochutiť ho lyžičkou medu alebo rozmiešať s trochou pomarančového alebo broskyňového džúsu. Podľa skutočných čajových labužníkov mlieko pravú chuť čaju pokazí. Podľa nemeckých vedcov mlieko navyše znižuje pozitívne účinky čaju na srdcovo-cievny systém a pravdepodobne aj jeho protirakovinový vplyv.
Ktosi povedal: Na pitie čaju je vždy vhodná doba. Uchlipkávajte si z neho preto kdekoľvek a kedykoľvek – pre zdravie i pohodu.
Liečebné účinky zeleného čaju
katechíny – prevencia proti rakovine, zlepšenie stavu pri kardiovaskulárnych ochoreniach, protivírusové, protibakteriálne a antioxidačné pôsobenie
alkaloidy – alkaloid kofeín pôsobí proti únave, podporuje činnosť srdca, odvodňuje, podporuje vylučovanie tráviacich štiav; alkaloid teofylín lieči astmatické problémy
flavonoidy – posilňujú cievne steny, proti zapáchajúcemu dychu, antioxidačné pôsobenie
vitamín C – prevencia prechladnutia, antioxidačné pôsobenie, protistresové účinky, posilňuje imunitu
vitamín E – antioxidačné pôsobenie, proti starnutiu
vitamín P – prevencia krvácania očného pozadia, kapilárnej toxikózy
fluór – proti kazivosti zubov
Obsah kofeínu v 1 šálke nápoja
káva espreso 60 – 90 mg
prekvapkávaná káva 60 – 180 mg
čierny čaj 25 – 110 mg
čaj oolong 12 – 55 mg
zelený čaj 6 – 16 mg
Takže teraz sa už stretneme pri dobrej šálke kvalitného sypaného čaju.